Skip links

Specialismes van Fysiotherapie Anouk Oostlander

Wat kan ik voor je doen?

Fysiotherapie Anouk Oostlander heeft een aantal specialisme

Welke specialisme behoef jij?

De meeste pijnklachten ontstaan niet door een spierscheur, verkeerde beweging of verrekking maar door een tekort aan voedingsstoffen in het bindweefsel . Dit bindweefsel vind je overal terug in het lichaam en is gevoelig voor disbalans en pijn. Je kunt het een beetje zien als spaghetti wat net gekookt is wanneer er geen disbalans is.

Wanneer er een disbalans is tussen lichaam , gedachten en gevoel veranderd deze spaghetti ( bindweefsel ) in uitgedroogde spaghetti (wat veel te lang in het vergiet staat). Je kunt je voorstellen daar de rekbaarheid afneemt en daarmee de doorbloeding.

In een spier is er een constante balans tussen vraag en aanbod van voedingsstoffen.

Dit wordt constant afgesteld aan wat je aan het doen bent. Wanneer de vraag stijgt bij meer beweging moet het aanbod van doorbloeding ook omhoog gaan. Wanneer dit niet het geval is ontstaat er een voedingsstoffen tekort in het bindweefsel/ spiervezel waardoor pijn ontstaat.

We proberen deze disbalans in kaart te brengen. Om zo de doorbloeding te verbeteren waardoor de vraag en aanbod weer goed op elkaar is afgesteld.

Door mijn sportfysiotherapie opleiding kan ik sport specifieke gezondheidsproblemen aanpakken van beginner tot topsporter. Hierbij speelt informatie, preventie en advies een belangrijke rol. De doelstelling is zo snel mogelijk terug te keren naar het sporten zonder beperkingen en of klachten.

In de afgelopen jaren heb ik mensen mogen begeleiden tijdens en na het ziekteproces. Hierbij speel ik in op de belastbaarheid. Uit veel studies is gebleken dat kracht training belangrijk is tijdens dit proces en in de revalidatie. Ik kan in de verschillende processen een positieve bijdrage leveren om je zo fit mogelijk te houden.
Het herstel komt echter pas na de operatie, bestraling en chemo. Dus een goede voorbereiding is het halve werk.

In een normale situatie ademen we via de buik en helpen de schouderblad- en nekspieren hierbij. Bij een stress situatie worden juist de schouderblad- en nekspieren juist meer ingezet. Waardoor er een borstademhaling ontstaat. Dit kan in vlucht reacties/stress reacties nuttig zijn om snel zuurstof op te nemen. Maar vaak hebben wij deze ademhaling als de stress situatie helemaal geen functie heeft. Dit kan komen door spanningen of ten gevolge van COVID-19 bijvoorbeeld.

De klachten kenmerken zich in:

  • druk op de borst
  • benauwd
  • nekpijn
  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • vermoeidheid

Door middel van ademhalingsoefeningen kan ik hierop inspelen en je bewustzijn vergroten.

Meer over tarieven